Факультатив 8 клас «Хімічне
перетворення»
30.03.
Тема: Класифікація солей за кількістю гідрогенів (складом),
кількістю різних катіонів (подвійні, комплексні).
Солі
Солі – складні речовини, утворені катіонами металів (Men+)
або амоніаку NH4+ та аніонами кислотних залишків Anm–: MemAnn, де n i m – відповідно заряди катіона та аніона.
Класифікація солей.
Солі
можна розглядати як продукти заміщення атомів Гідрогену у молекулах кислоти на
катіони металу або амоніаку, або гідроксогруп в основах на аніони кислотних
залишків.
Якщо заміщення повне, утворюються нормальні (середні) солі:
Н2SO4 +
2NaOH = Na2SO4 + 2H2O,
Ca(OH)2 + 2HCl = CaCl2 +
2H2O.
До простих солей також відносять пероксиди металів (Na2O2, ВаО2),
бінарні сполуки металів з неметалами (крім оксидів), змішані оксиди (Fe3O4 = Fe(FeO2)2,
Pb3O4 = Pb(PbO2)2 тощо).
У
випадку неповного заміщення атомів Гідрогену у молекулі
кислоти, утворюються кислі солі:
Н3РO4 +
NaOH = NaН2РO4 + H2O.
Кислі
солі утворюють лише багатоосновні кислоти (Н2СO3,
Н2С2O4, Н2SO4, Н2S,
Н3РO4 тощо).
При неповному
заміщенні гідроксогруп у молекулі основи, утворюються основні солі:
Al(OH)3 + 2HCl = (AlOH)Cl2 +
2H2O.
Основні солі утворюють лише багатокислотні основи (Ca(OH)2, Al(OH)3, Fe(OH)2, Fe(OH)3 тощо).
Змішані солі
утворені одним катіоном металу і аніонами різних кислот:
Ca(ОН)(OCl) + HCl = Ca(OCl)Cl + H2O.
Подвійні солі утворені різними катіонами і аніоном однієї кислоти:
KHSO4 +
NaOH = KNaSO4 + H2O.
Номенклатура солей.
Назву
солям дають у порядку запису складових частин у формулі: спочатку назва
катіона, потім – аніона у родовому відмінку: NaCl – натрій хлорид, CaS –
кальцій сульфід.
У
випадку катіонів металів зі змінною валентністю, після їх назви у родовому
відмінку римською цифрою вказують у дужках валентність катіона: FeSO4 –
ферум (ІІ) сульфат, CrCl3 – хром (ІІІ) хлорид.
У
назвах кислих солей використовують префікс гідроген-,
зазначаючи при цьому кількість атомів гідрогену: NaHCO3 –
нaтрій гідрогенкарбонат, Ca(H2PO4)2 –
кальцій дигідрогенфосфат.
У
назвах основних солей використовують префікс гідроксо-,
зазначаючи при цьому кількість гідроксогруп: Са(ОН)Br –
кальцій гідроксобромід, Al(OH)2Cl – алюміній дигідроксохлорид.
Назви
катіонів або аніонів подвійних чи змішаних солей перелічують у
порядку запису їх у формулі: KAl(SO4)2 – калій
алюміній сульфат, NH4Fe(SO4)2 – амоній
ферум (ІІІ) сульфат, Ca(OCl)Cl – кальцій гіпохлорит хлорид, BiSCl – бісмут
(ІІІ) сульфід хлорид.
06.04
Тема: Солі
у побуті, медицині, живописі.
Сіль – це
складна речовина, яка складається з катіонів металів (Metn+)
і аніонів1 кислотних залишків (КЗn–).
Клас
солей найчисельніший. Солі дуже різноманітні за кольором, смаком, формою
кристалів, застосуванням.
За
складом солі поділяються на середні (нормальні), кислі,
оснóвні, подвійні, змішані і комплексні.
За
смаком солі поділяються на солоні, гіркі, кислі і навіть
солодкі. Деякі солі не мають смаку.
Солі
можуть бути усіх кольорів веселки, але більшість з них – білі. Солі Натрію,
Калію, Магнію, Кальцію, Цинку, Барію, Алюмінію – переважно білі; солі Купруму – зелені або сині;
солі Хрому – зелені, сині, жовті або оранжеві;
солі Феруму – світло-зелені, жовті або бурі;
солі Ніколу – світло-зелені;
солі Кобальту – рожеві.
Найзнаменитіша середня сіль (лат. sal, фр. sel, нім. salz) – натрій хлорид (NaCl). Це тверда кристалічна речовина білого
кольору, солона на смак, добре Віктор Мясников розчинна у воді. Натрій хлорид –
єдина сіль, яка має справді солоний смак, саме тому вона є еталоном одного з
чотирьох смаків – солоності.
Галіт (гр. ἅλς – сіль) – це мінерал зі складом NaCl, дуже розповсюджений у природі. Єдиний
твердий мінерал, який людина вживає у їжу. Його запаси є у США, Канаді,
Німеччині, Росії (місто Солікамськ, озеро Баскунчак у Нижньому Поволжі),
Італії. На Україні галіт трапляється в Закарпатті, Криму (озеро Сасик, затока
Сиваш), Донецькій і Одеській областях і у деяких інших регіонах. Поблизу міста
Артемівська (Донецька область) є маленьке містечко Соледар, в якому розташована
одна з найкрупніших у Європі копалень солі. Світове виробництво натрій хлориду
в останні роки сягає приблизно 90 мільйонів тонн.
Кам’яна або кухонна сіль
– це побутова назва натрій хлориду. Перша назва пов’язана з тим, що кристали
цієї солі в природі дуже тверді і нагадують прозоре каміння. Кухонну сіль
використовують як приправу до їжі, у консервній, м’ясо-молочній, масложировій,
хлібній промисловостях, у виробництві медичних препаратів і різноманітних
барвників. Звідси і назва – кухонна.
Найзнаменитіша кисла сіль – натрій
гідрогенкарбонат (NaНСО3 ). Термін „кисла сіль” пов’язаний не зі
смаком солі, а з її хімічним складом. До складу всіх кислих солей, так само, як
і до кислот, входять атоми Гідрогену. Ця сіль – тверда кристалічна речовина
білого кольору, гірко-солона на смак. Її розчинність у воді дещо менша, ніж у
звичайної соди (Na2 СО3 ). Натрій хлорид. Їхня Величність
– солі!
Питна (харчова) сода
– це технічна назва натрій гідрогенкарбонату. Застосовується у хімічній (для
виробництва барвників, пінопласту), харчовій (випічка хліба, кондитерських
виробів, приготування напоїв), легкій (виробництво гуми для підошви, штучної
шкіри), фармацевтичній промисловостях, а також у побуті (розпушувач тіста) і
медицині (антисептик для полоскання горла, нейтралізатор кислот).
Солодкі солі – це солі Берилію, деякі солі Плюмбуму і Аргентуму. Наприклад,
плюмбум (II) ацетат – (CH3 COOH)2 Pb. Інша назва цієї
солі – „свинцевий цукор”. Ця речовина дуже отруйна, застосовується у
виробництві свинцевих білил.
Гіркі солі – це чисельні солі Цезію і Рубідію, а також калій йодид
(KI), який застосовується у медицині. Еталоном
гіркого смаку серед неорганічних сполук є „гірка сіль” або магній сульфат,
гептагідрат (MgSO4 ·7H2 O). Цю сіль називають ще
епсомською або англійською, а деколи – просто епсомітом. Назва пов’язана з
відкриттям у 1618 році поблизу англійського містечка Епсом (графство Суррей)
джерела з дуже гіркою водою, яку не хотіли пити навіть корови. У 1695 році
випарували розчин з цього джерела і встановили, що гіркоти надають йони Мg2+,
які входять до складу MgSO4 ·7H2 O. У медицині цю сіль
використовують як проносний засіб.
Іменні
(названі) солі. Деякі солі названі на честь
учених-хіміків, які їх відкрили і почали використовувати в хімії. Найвідоміші з
них – бертолетова сіль, глауберова сіль і сіль Мора.
Бертолетову сіль (калій хлорат, KClO3 )
вперше синтезував 1786 року французький хімік Клод Луї Бертолле. Це
білі кристали, добре розчинні у воді. Використовуються у сірниковому
виробництві (входять до складу суміші на головках сірників) і в піротехніці.
Глауберову сіль (натрій сульфат,
декагідрат, Na2 SO4
∙10H2 O) вперше виявив у мінеральному джерелі (поблизу
німецького міста Бонн) і синтезував у 1648 році німецький хімік Йоганн Глаубер.
Це
білі кристали, добре розчинні у воді. Використовуються у виробництві скла,
соди, а також у медицині (як протиотрута при отруєнні сполуками Плюмбуму, Барію
та різноманітними органічними речовинами).
Мірабіліт
(від лат. sal mirabile – „чудова сіль”) – інша назва глауберової солі, яку їй
дав Йоганн Глаубер. Поширена у природі в багатьох соляних
копальнях у вигляді нальоту і кірки на гіпсі та кам’яній солі. У великій
кількості випадає взимку в осад з вод затоки Каспійського моря Кара-Богаз-Гол (Туркменія). Мірабіліт входить до складу води
озера Кучук у Західному Сибіру та соляних озер Томської області. Величезні
запаси (приблизно 100 млн. тонн) знаходяться у провінції Саскачеван у
центральній частині Канади.
Сіль Мора (подвійна сіль, амонійферум(ІІ) сульфат, гексагідрат (NH4 )
2 Fe(SO4 )
2 ∙6H2 O). Цю
сіль вперше синтезував 1852 року німецький хімік-аналітик і фармацевт Карл Мор.
Це сіро-зелені кристали, добре розчинні у воді. Використовуються у аналітичній
хімії і медицині. Купорос – це технічна назва середніх солей сульфатної
кислоти, до яких входять двовалентні метали. Найвідоміші: мідний (CuSO4
∙5H2 O), залізний (FeSO4 ∙7H2 O) і цинковий
(ZnSO4 ∙7H2 O) купороси.
Мідній купорос
– це сіль з гарним яскраво-синім забарвленням, поширена у вжитку. У великій
кількості використовується для одержання чистої міді, просочення деревини для
запобігання гниттю, боротьби зі шкідниками сільського господарства, входить до
складу бордоської суміші з вапняним молоком4 , допомагає від грибкових
захворювань і виноградної попелиці.
Селітра
– це технічна назва солей нітратної кислоти, до якої входять одно- або
двовалентні метали. Найвідомішими є натрієва або чілійська (NaNO3 ),
калійна або індійська (KNO3 ), кальцієва або норвезька (Ca(NO3
) 2 ) і амонійна або аміачна (NH4 NO3 )
селітри. Усі названі селітри добре відомі як азотні добрива.
Перегляньте відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=J0dwVdaO2Hw
Перегляньте відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=J0dwVdaO2Hw
13.04.
Тема: Генетичний
зв'язок між класами сполук.

Коментарі
Дописати коментар