Хімія 11 клас
Хімія 11 клас
04.05.
Тема: Узагальнення знань з
теми «Металічні елементи та метали».
Для тих, хто хоче знати хімію глибше
Організм
людини і металічні елементи
У
тканинах організму виявлено більше 70 елементів, 50 з яких життєво необхідні.
Особливо важливі Ca, Mg, P, K, Na, Cl і мікроелементи Fe, Mn, Zn, Cu, Mo, Co,
Ni, Sn, V, Au та інші. Солі беруть участь у ферментативних процесах, в обміні
речовин, є основними складовими частинами скелету. Медикам відомо ряд
захворювань пов’язаних з надлишком або нестачею деяких елементів.
Нагромадження
металічних елементів в органах людини:
Волосся,
нігті – Al, V, Tl,
(жіноче – Au, чоловіче – Hg).
М’язи – Fe, Cu, Rb, Cs, Li, Zn.
Серце – Fe, Mn, Cu, Zn.
Печінка – Fe, Co, Mo, Cu, Zn.
Підшлункова залоза – Ni, Zn.
Нирки – Cd, Hg, Mn.
Мозок – Cr, Ag, Mo, Zn, Cu.
Зуби – Zn, Ca.
Язик – Sn.
Довгі кістки – Pb, Ca.
Хребці – Sr, Ca.
Нервова система – Zn.
Кишківник – Sn.
Статеві залози – Zn, Sr.
(жіноче – Au, чоловіче – Hg).
М’язи – Fe, Cu, Rb, Cs, Li, Zn.
Серце – Fe, Mn, Cu, Zn.
Печінка – Fe, Co, Mo, Cu, Zn.
Підшлункова залоза – Ni, Zn.
Нирки – Cd, Hg, Mn.
Мозок – Cr, Ag, Mo, Zn, Cu.
Зуби – Zn, Ca.
Язик – Sn.
Довгі кістки – Pb, Ca.
Хребці – Sr, Ca.
Нервова система – Zn.
Кишківник – Sn.
Статеві залози – Zn, Sr.
Вміст мікроелементів в продуктах харчування:
Zn –
гриби, виноград, фіалки, подорожник.
Mo – виноград, бобові.
Mg – абрикоси, персики, банани, цвітна капуста.
Cu – лісові яблука (кислиці), злакові, суниці, терен, горіхи, червоний буряк, звіробій, материнка.
Co – печінка, червоний буряк, морква, морська капуста, вишні, чорниці, терен, шпинат, бузина, ожина, шовковиці, чорна смородина.
K – картопля, сухофрукти, особливо багато у воді в якій вариться картопля.
Ca – буряк, квасоля, шпинат, щавель, ікра, молочні продукти, яйця, картопля, морква, салат.
Al, Ba, Sr, Mn, Cu, W, Sn, Pb, Zn – виноград.
Fe – соя, горох, сир, овес, пшениця, гречка, яйця, яблука.
Mo – виноград, бобові.
Mg – абрикоси, персики, банани, цвітна капуста.
Cu – лісові яблука (кислиці), злакові, суниці, терен, горіхи, червоний буряк, звіробій, материнка.
Co – печінка, червоний буряк, морква, морська капуста, вишні, чорниці, терен, шпинат, бузина, ожина, шовковиці, чорна смородина.
K – картопля, сухофрукти, особливо багато у воді в якій вариться картопля.
Ca – буряк, квасоля, шпинат, щавель, ікра, молочні продукти, яйця, картопля, морква, салат.
Al, Ba, Sr, Mn, Cu, W, Sn, Pb, Zn – виноград.
Fe – соя, горох, сир, овес, пшениця, гречка, яйця, яблука.
Тугоплавкі
і легкоплавкі метали
Найбільш тугоплавкі метали:
вольфрам (3380°C), реній (3170°C), тантал (3000°C), осмій (2727°C), молібден
(2610°C), ніобій (2487°C), іридій (2454°C).
Найбільш легкоплавкі метали:
ртуть (–38,87°C), цезій (28,5°C), галій (29,7°C), рубідій (38,8°C), калій
(63,3°C), натрій (97,8°C).
Металічні
цезій і галій можна розплавити у долоні. Щоправда, брати в руки металічний
цезій небезпечно, оскільки він самозаймається, бурхливо реагуючи з киснем
повітря. Якщо цезій запаяний в ампулі, яка заповнена інертним газом, можна
гріти його в долоні.
Із
1 г золота можна витягнути дріт завдовжки 2,4 км.
Метали
хірургів – так називають ніобій і тантал, оскільки вони добре
обробляються і на них не діє жодний медикамент, з них виготовляють різноманітні
хірургічні інструменти. Ці метали абсолютно не подразнюють живої тканини, не
взаємодіють з кров’ю та клітинними соками і завдяки цьому чудово «приживаються»
в організмі. Нитками з металів скріплюють поламані кістки, «латають» поламані
черепи, зшивають сухожилля, кровоносні судини і навіть нерви.
Виконайте тести
за посиланням https://naurok.com.ua/test/uzagalnennya-znan-z-temi-metalichni-elementi-ta-metali-174371.html
Домашнє завдання
Повторити
§23-35. Виконайте
завдання та перешліть на електронну адресу captatana5@gmail.com
Коментарі
Дописати коментар